Onze missie

'De realiteit kunnen we niet leuker maken, de bewustwording wel'. Theater in Actie stelt zichzelf tot doel om belangrijke thema’s, middels educatief theater, bespreekbaar te maken voor het primair- en voortgezet onderwijs. In de eerste jaren richten we ons met name op seksuele diversiteit, cultuurverschillen, social media en (de gevolgen van) pesten. Daarnaast ontwikkelen we voorstellingen om de prachtige natuur en de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen. Al onze producties baseren we op waargebeurde feiten, zodat de realiteit op indringende wijze samensmelt met de kracht van theater. 


Tevens maken we de voorstellingen ook geschikt voor ouders, onderwijs professionals en andere geïnteresseerden. We vinden het belangrijk om de thematiek te bespreken met alle generaties, jong en oud, om een nog grotere impact te maken.
 
Samen zoeken we naar verbinding, maken we de onderwerpen bespreekbaar en creëren we een bewustwording, die de toekomst van mens en natuur mooier, veiliger, rijker én schoner maakt.Over Leon

Na mijn opleiding aan de 'Academie voor Drama' en de Theateropleiding van 'Het KW1C' heb ik sinds 2005 in talloze educatieve voorstellingen mogen spelen voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Educatief
Zo was ik te zien als Kevin in 'Geweld...Nee!' van Oosterhoff en Wijnsma, speelde ik 9 jaar de rol van Jeroen in de gevierde voorstelling 'Lokaal G1.25' van Theater AanZ en stond ik aan de basis van de voorstelling 'Actor Factor' van theatergroep Roet, een voorstelling die ik 12 jaar lang heb mogen spelen. Momenteel ben ik te zien als Jelle in 'Respect'.

Theatermaker
Als directeur van het Bossche 'I&L Entertainment' ontwikkelde ik grote en kleine theatervoorstellingen als 'Robèrt van Beckhoven in het theater', 'Liften 1 & 2' met o.a. Mariska van Kolck, Joke de Kruijf en Marleen van der Loo, 'Zomer Zonder Vrouw' met Ernst Daniel Smid en Bartho Braat, 'Toms Magische Speelgoedwinkel', 'Arthur en de strijd om Camelot' en 'Robin Hood en het verdwenen goud'. De familieproducties die ik ontwikkelde voor I&L Entertainment zijn allemaal genomineerd voor een musicalworld-award in de categorie 'Beste familieproductie van Nederland en België'. Tevens regisseer en/of schrijf ik diverse voorstellingen voor andere gezelschappen.

Als maker vind ik belangrijk om mensen onder te dompelen in de theaterbeleving. Zo probeer ik ze te geven wat ze hopen en te verrassen met iets wat ze niet verwachten. Het is voor mij essentieel om voorstellingen te maken over thema's die ik belangrijk vind en waar ik iets over te 'melden' heb.

Acteur
Als acteur speelde ik talloze (hoofd)rollen in musicals van 'Van Hoorne Entertainment', De Efteling, Het land van Ooit en Ouwehands Dierenpark. Tevens speelde ik de rol van Will Scarlett in 'Robin Hood en het verdwenen goud' en Hades in 'Toms Magische Speelgoedwinkel. Op televisie ben ik drie seizoenen lang te zien geweest als Jungle Jack in de avonturenserie 'Jungleclub' op Telekids, als Bob in 'Onderweg naar morgen' en Gilbert Glibber in 'Het Universum van Sinterklaas'. Daarnaast was ik te zien in diverse bedrijfsfilms en commercials voor o.a. 'Sanidirect' en 'Van der Valk Hotels'.

"In mijn jeugd ben ik, mede door mijn geaardheid, enorm gepest. Dat pesten littekens achterlaat ondervind ik nog dagelijks en het is daarom altijd mijn vurige wens geweest om van die vreselijk nare ervaringen iets positiefs te maken. Uit die wens is 'Theater in Actie' ontstaan."

- Leon van Uden